Joris met ganzen in het park

Laat de ganzen niet stikken!

animal rightsVandaag had ik, als schepen van Dierenwelzijn, een gesprek met de vertegenwoordigers van Animal Rights. Dat is een nieuwe dierenwelzijnsorganisatie die, net als ik, de (rechts)positie van dieren in onze samenleving wenst te versterken. Ik sprak ze naar aanleiding van mijn persbericht omtrent het afvangen en vergassen van exotische ganzen door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in de druivenstreek.

De methode die het ANB vandaag hanteert is duidelijk niet de juiste: een maand na afvangst zijn er opnieuw een dertigtal exotische ganzen te vinden op de vijver in het park. Het afvangen en vergassen is een maat voor niets geweest en daarom heb ik besloten om samen met Animal Rights een plan op te maken en voor te leggen aan het Agentschap Natuur en Bos.

Het nestbeheer en het aanpakken van de omliggende beplanting, om de voortplanting van de ganzen structureel onder controle te houden, zullen centraal staan in het plan. Hoeilaart als een voorbeeld voor het welzijn van dieren, daar moeten we samen voor gaan!

Persbericht ganzen
Artikel in het Nieuwsblad.
Opnieuw ganzen in het park
Opnieuw ganzen in het park.
Gans eet brood
Het is verboden om de dieren te voederen in het park, maar toch heeft deze gans brood gekregen van een voorbijganger.